ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ - ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: ΕΝΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

 


ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.

"Η ασυλία των βουλευτών εκλαμβάνεται από πολλούς ως αδικαιολόγητο προνομιακό δικαίωμα που συγκρούεται με την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου. Πτυχές του παραπάνω βουλευτικού αγαθού είναι το ακαταδίωκτο του βουλευτή και η έτερη ασυλία.

Η ασυλία των βουλευτών στην εποχή μας ξενίζει. Φαίνεται στα μάτια πολλών ως αδικαιολόγητη προνομία, ως εξαίρεση από τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, δηλαδή την ισότητα ενώπιον του νόμου. Η αντίδραση αυτή είναι κατανοητή και δικαιολογημένη, όταν η ασυλία των βουλευτών παίρνει τη μορφή του ακαταδίωκτου το οποίο τους θέτει στο απυρόβλητο από την ποινική δίωξη, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για πράξη ή παράλειψη βουλευτή, η οποία να συνδέεται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του. 

Το ακαταδίωκτο του βουλευτή έχει την έννοια ότι για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του βουλευτή, για να συλληφθεί και να κρατηθεί ο βουλευτής, πρέπει προηγουμένως να δοθεί άδεια της Βουλής. Εξαίρεση προβλέπεται στο Σύνταγμα για τα αυτόφωρα κακουργήματα. Στη χώρα μας μια κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη είχε ως αποτέλεσμα να χορηγούνται σπάνια άδειες της Βουλής που επιτρέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτό έχει οδηγήσει συχνά σε καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο). 

Η έτερη ασυλία 
 Αν για το ακαταδίωκτο ισχύει ο προηγούμενος προβληματισμός, δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για την έτερη ασυλία, το ανεύθυνο των βουλευτών για γνώμη ή ψήφο που εκφράζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ασυλία αυτή των βουλευτών δεν αποτελεί δικαίωμα που έχει τεθεί για χάρη του δικού τους συμφέροντος, αλλά έχει λειτουργικά χαρακτηριστικά και αποτελεί θεσμική εγγύηση που υπάρχει υπέρ της Βουλής". 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. 

1. "Το ακαταδίωκτο του βουλευτή έχει την έννοια ότι για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του βουλευτή, για να συλληφθεί και να κρατηθεί ο βουλευτής, πρέπει προηγουμένως να δοθεί άδεια της Βουλής". 
2. "Η ασυλία των βουλευτών στην εποχή μας ξενίζει. Φαίνεται στα μάτια πολλών ως αδικαιολόγητη προνομία, ως εξαίρεση από τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, δηλαδή την ισότητα ενώπιον του νόμου". 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ" Ή ΑΛΛΙΩΣ "ΑΡΧΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ" του Ε. Vattel αποτελεί μια μνημειώδη πραγματεία που επηρέασε την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου και εξακολουθεί, 250 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, να αποτελεί ένα σημαντικό βιβλίο αναφοράς.
Σήμερα, που είναι υπό αμφισβήτηση οι διεθνείς πρακτικές των οικονομικά ισχυρών κρατών, η παρακαταθήκη του Vattel μοιάζει πλέον επίκαιρη. Όλοι επιθυμούμε να ζούμε ελεύθεροι σε ελεύθερα κράτη. Στο έργο του μάς θυμίζει ότι αυτή η ελευθερία απαιτεί ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και υποχρεώσεις προς άλλους λέγοντας: "...τα έθνη συνθεμένα όντα από ανθρώπους, και θεωρούμενα ως ελεύθερα ζώντα ομού εις την φυσικήν κατάστασιν, είναι φύσει ίσα, και έχουσιν εκ φύσεως τας αυτάς ενοχάς και τα αυτά δικαιώματα.
Η δύναμις ή η αδυναμία δεν γεννώσιν ως προς τούτο ουδεμίαν διαφοράν... μια μικρά πολιτεία είναι ομοίως Κράτος ως και το ισχυρώτερον βασίλειον".

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 99 ΚΑΙ 100 ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ "ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ" ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΑ, ΕΝΑ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ, ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ.

ΚΑΙ ΕΝΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ
(ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ)
ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΣΧΥΝΤΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 250 ΧΡΟΝΙΑ!

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ:
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 99 ΚΑΙ 100


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ" ΣΕ ΜΟΡΦΗ e-book ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1831 ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ.

 
==============================





ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

email:esymooudaniwn@gmai.com

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2373024116

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                     


65320454_484108932335807_5081544600112332800_o



ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/esydpkm
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UC-PnN267t69dLHsdgDdsUrw/videos
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad