ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Χάρβαρντ: Περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 μέχρι και το... 2022!

Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα με τον Covid-19

Είμαστε όντως στο τέλος της αρχής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως είπε πρόσφατα σε διάγγελμά του ο έλληνας πρωθυπουργός, ή βρισκόμαστε σε κάποιο στάδιο… νωρίτερα από αυτό; Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ των ΗΠΑ με τίτλο «Στρατηγικές κοινωνικής απομόνωσης για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid-19» προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς σύμφωνα με τα πορίσματα της, το ζήτημα του κορωνοϊού, των κρουσμάτων και των νεκρών -και φυσικά και των επακόλουθων αυστηρών περιοριστικών μέτρων- θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον, και αφότου γίνει άρση των περιορισμών υπό των οποίων ζούμε αυτή τη στιγμή.
 
Οι επιστήμονες στην έρευνα τους, μέσω της χρήσης όλων των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων για τον κορωνοϊό και την εξέλιξη του, διαβλέπουν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου δεν είναι «μία και έξω», αλλά αντιθέτως το πόσες φορές, και κάθε πότε, θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε, παραμένει άγνωστο, με τις εκτιμήσεις τους να μην είναι καθόλου αισιόδοξες…
Μάλιστα, μέσω της χρήσης ενός μαθηματικού μοντέλου, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι παρεμβάσεις για μια φορά σίγουρα δεν θα είναι αρκετές ώστε να απαλλαγούμε από τον Covid-19, στον βαθμό που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τα εθνικά συστήματα υγείας, εν προκειμένω αυτό των ΗΠΑ.
Δηλαδή, τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν ληφθεί μπορούν να εξασφαλίσουν τον περιορισμό της επιδημίας κατά τη διάρκεια του επερχόμενου καλοκαιριού, αλλά μπορεί και να οδηγήσουν στην έντονη επαναφορά του ιού το επόμενο φθινόπωρο. Και η κατάσταση αυτή να επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον το 2022, όπως διαβλέπουν οι ερευνητές. 
Η πρόταση τους είναι η αύξηση των δυνατοτήτων της νοσοκομειακής περίθαλψης – συγκεκριμένα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας – η οποία αύξηση εκτός του ότι θα οδηγήσει στη μείωση της διάρκειας της επιδημίας, θα διασφαλίσει και το ότι οι ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά θα διατηρηθούν στη ζωή. 
Εναλλακτικά, έπειτα από την πρώτη επιτυχημένη καταστολή της επιδημίας με το αρχικό lock down, θα πρέπει να ακολουθηθούν επιθετικές στρατηγικές ιχνηλάτισης, εντοπισμού και απομόνωσης των κρουσμάτων, ώστε να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα πολλά και ολοκληρωτικά lock down.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι μία και μόνη περίοδος κοινωνικής απομόνωσης -η καραντίνα που ζούμε- δεν είναι αρκετή από το να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος υγείας από την επιδημία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον, διότι, και αυτό ισχύει για όλα τα σενάρια που λήφθησαν υπόψιν, αυτό αφήνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού «ευάλωτο» στο να νοσήσει στο μέλλον (και αφού δεν θα έχει αποκτήσει ανοσία). 
Δηλαδή τα πολλά -περισσότερα του ενός- και διακοπτόμενα lock downs είναι απαραίτητα, αφού ο ιός θα επανέρχεται, και θα εξασφαλίσουν τη μη κατάρρευση του συστήματος υγείας, αλλά αυτή η τακτική θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχιση της επιδημίας μέχρι το 2022!
Εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές στρατηγικές, η λύση για αυτό -η μόνη λύση για την επιτάχυνση της λήξης της επιδημίας- είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας -δηλαδή περισσότερες κλίνες και περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το σύστημα να αντέξει μεγαλύτερη καμπύλη σε κάθε έξαρση, δηλαδή περισσότερα άτομα να νοσούν σε κάθε «κύμα», αλλά να λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.
Αυτό το πόρισμα αφορά φυσικά, και σε μεγάλο βαθμό, και τη χώρα μας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, υπάρχει ένα τίμημα για την επιτυχία -όπως έχει χαρακτηριστεί ευρέως- της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας μέχρι σήμερα, δηλαδή στην έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων που συνεπάγονται τον συγκριτικά πολύ μειωμένο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.
Το τίμημα είναι ότι χώρες σαν τη δική μας θα είναι στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερο ευάλωτες στο επόμενο ξέσπασμα της επιδημίας. Και αυτό, εάν ο κορωνοϊός έχει εποχικότητα – δηλαδή εξαφανιστεί ουσιαστικά το καλοκαίρι και επανέλθει τους χειμερινούς μήνες -διότι αν δεν έχει εποχικότητα, τότε οι αρνητικές καταστάσεις θα επέλθουν πολύ πιο σύντομα…
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, εάν τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως ένα επιτυχημένο lock down όπως εδώ, η «αναζωπύρωση» του ιού στο μέλλον μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, σαν να μην είχαμε λάβει καθόλου μέτρα από την αρχή!  Έτσι, μετά το πρώτο lock down, η αναζωπύρωση της επιδημίας στο τέλος του φθινοπώρου και στην αρχή του χειμώνα θα είναι τεράστια, διότι  το επιτυχημένο πρώτο lock down κρατά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού επίνοσο (δηλαδή χωρίς ανοσία, άρα ευαίσθητο).
Εφιαλτικό, αλλά ρεαλιστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ουσιαστικά για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ώστε να αποφύγουμε τόσο τα συνεχόμενα Lock down, όσο βεβαίως και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων.



Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad